ćir lat
Актуелност

Посета делегације из Сколково иновационог центра

Дана, 16. фебруара са почетком у 10:30 часова, Научно технолошки парк Чачак је посетила делегација из Москве - Сколково иновациони центар. Делегацију су чинили представници Иновационог центра Сколоково, као и представници стартап компанија које послују у оквиру центра. Поред презентација добродошлице, уследила је подела делегације у две групе. Представници иновационог центра Сколково имали су прилике да посете лабораторију, неколико иновационих компанија и стартап тимова и производну халу НТП Чачак, док су представници стартап компанија из Москве учествовали на „B2B“ састанцима. Компаније чланице НТП Чачак имале су прилику да размене искуства и причају о могућностима за сарадњу са колегама из Русије.


Посета делегације из Москве има велики значај за НТП Чачак. Поред размене искуства било је речи и о потенцијалима за сарадњу између компанија чланица као и између две организације, НТП Чачак и иновационог центра Сколково. Поред тима НТП-а Чачак, делегацију из Русије угостили су представници Градске управе на челу са градоначелником Чачка. Град Чачак и Влада Републике Србије ће наставити са улагањем у развој НТП-а Чачак, све у циљу даљег ширења и јачања чачанске привреде, запошљавања и напретка наших младих и талентованих суграђана.

Поводом посете руске делегације организовани су B2B састанци из области ИТ-а и биомедицине. Учествовало је 8 наших учесника, 4 из ИТ-а и 4 из области биомедицине. ИТ компаније које су учествовале на B2B састанцима су Docus, Del Systems, Web Develоper Serbia и Quantox. ИТ компаније из Чачка су представиле своја искуства и знања кроз кратке презентације, а затим саслушале и размениле контакте са гостима из Русије.Фирме из области ИТ-а које су представљале иновациони центар из Сколкова су компаније G – core labs, UserGate, CERA и GIB. Са друге стране B2B састанака, искуства из области биомедицине српске команије , Uniplast, Cini, Basna као и Др Бранислав Миловановић поделиле су са руским компанијама: Boktin AI, Rapid Bio LLC kao i Efferson JSC. Презентовање медицинских производа насталих поводом пандемије вируса Covid-19 била је главна тема састанака, наравно представљена су и друга иновативна решења из ове области.