ćir lat
о нама
SMEs DIGITAL ПРОЈЕКАТ
Grant No: UNOPS-EUPRO-2019-Grant-16

Овај пројекат финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО. Пројекат реализује Научно технолошки парк Чачак у сарадњи са Факултетом техничких наука у Чачку. Програм "Унапређење пословања" МСП-а кроз програм дигиталне трансформације омогућава спровођење дигитализације српске привреде – кроз едукације, саветовања, као и сарадњу између носиоца дигиталних технологија и предузећа која желе да примене ове технологије у свом пословању.

ЦИЉ

Пројекат "СМЕс Дигитал" има за циљ развој малих и средњих предузећа (МСП) и ИТ стартап компанија, на локалном нивоу, односно у Моравичком, Рашком и Златиборском округу, кроз програм дигиталне трансформације.

КАКО ПОСТИЋИ ЦИЉ

МСП су једни од главних носиоца савремене економије и често најиновативнији и најфлексибилнији сегмент индустрије. Опстанак МСП зависи од унапређења њиховог пословања, које је у данашењем свету информационих технологија веома изазовно. То се може постићи применом великог броја дигиталних алата, различите намене, који помажу предузећима да аутоматизују, убрзају, оптимизују своје пословне процесе и обезбеде раст извоза домаћих производа и услуга. У томе им је неопходна подршка ИТ компанија, које могу њихове захтеве увести у свет информационих технологија.

ЗНАЧАЈ ЗА ПОСЛОВАЊЕ НТП ЧАЧАК

Циљ НТП-а Чачак је да предузетници, предузећа, ИТ компаније, образовне установе и људи са пословним идејама препознају Научно технолошки парк као партнера и пријатеља у развоју пословне идеје и пословања. НТП Чачак подржава и обезбеђује могућности за развој МСП која су заинтересована за дигиталну трансформацију. Уједно, пружа и субвенционисане услове за потенцијално нове станаре НТП Чачак који развијају иновативне ИТ услуге.

УТИЦАЈ ПРОЈЕКТА НА ПРИВРЕДУ У ЧАЧКУ

Пројекат СМЕс Дигитал је од великог значаја за целокупну привреду у Моравичком округу, који се огледа најпре у успостављању и развијању мреже предузетника, ИТ стручњака и сарадника; унапређење знања о дигиталној трансформацији МСП, упознавање са најкориснијим дигиталним алатима, упознавање са тренутним степеном развоја дигитализације МСП у округу, ресурсима (људским, временским и финансијским) које је потребно обезбедити да би се успешно спровела дигитална транформација.

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА НАКОН ПРЕСТАНКА ФИНАНСИРАЊА ОД ЕУ

Наставак пројекта након завршетка пројектног циклуса бић́е обезбеђен успостављањем обострано корисних и одрживих партнерстава између НТП Чачак, ФТН у Чачку, малих и средњих предузећа и ИТ компанија. Будући да су током трајања пројекта одржане радионице и представљени корисни дигитални алати, план је да се континуирано настави са прикупљањем информација од стране МСП, као и да се организују редовне полугодишње радионице како би се пратио напредак дигитализације МСП и ниво свести о потребама за дигиталним унапређеним пословањем. Веб страница пројекта ће бити активна још најмање три године након завршетка пројекта, тако да циљна публика може приступити њеном садржају, учити из доступних материјала и користити га као референтну тачку за будући рад. Сврха пројекта је помоћ малим и средњим предузећима да дигитално трансформишу своје пословање или део пословања, уз бесплатну подршку и вођење од стране стручних консултаната.

Као ИТ консултанти на овом пројекту, учествују чланови тима компаније "Docus", у саставу:
Иван Радојевић,
Павле Никитовић,
Марко Петровић.

ИТ консултанти заједно са одабраних осам малих и средњих предузећа израђује стратешки документ План дигиталног развоја, који служи као основа за унапређење пословних процеса, производа или услуга предузећа. План обухвата дефинисање дигиталног алата који ће бити имплементиран у предузећу.


Мала и средња предузећа која учествују у овом пројекту су:

  1. "Тетрагон", Чачак – производња лепкова
  2. "Унипласт", Чачак – производња медицинске, фармацеутске и козметичке амбалаже
  3. "Уметничка радионица Дар", Горњи Милановац – израда уникатних предмета
  4. "Ecomex", Чачак - увоз и дистрибуција алата, машина и прибора
  5. "ИК Ливница", Гуча - Ливница - Одливци, пећи на чврсто гориво и галантерија
  6. "Секула гас", Чачак - Инсталација уређаја за алтернативна горива у аутомобиле
  7. "Басна", Чачак – Производња биоугља, ћумура и брикета

НАШ ТИМ

Милица Зорановић
Пројектни менаџер

Др Ивана Миленковић
МСП координатор

Др Ненад Стефановић
ИТ експерт